A gyermekkori elhízásról

Sajnos nem lehet eleget foglalkozni a gyermekkori elhízás és túlsúly veszélyivel. Ma Magyarországon minden ötödik hétévesnél idősebb gyermek súlyproblémákkal küzd. És bár a szülők gyakran azzal nyugtatják magukat, hogy majd kamaszkorban hirtelen megnő, és akkor a felesleg eloszlik – a túlsúlyos gyerekek 75%-a kamaszkora után is elhízott marad.

De az csak egy kis párnácska

Az elhízás kérdését nem szabad elbagatellizálni, ugyanis olyan komoly egészségügyi problémák kialakulásához vezethet, mint a kettes típusú cukorbetegség, a keringési zavar, az emésztési rendellenességek, illetve esetleg ortopédiai problémák is kialakulnak. Mindezeken felül pedig az elhízásnak lelki, mentális oldala is van. A túlsúlyos gyermekeknek csökken az önbizalma, sérül az önértékelése, és később akár szorongás vagy depresszió is jelentkezhet nálunk.

Mit tehetünk, hogy megelőzzük ezt?

Természetesen az első és legfontosabb dolog, hogy jó példát mutassunk. Vezessük be a gyermeket a egészségtudatos életmód rejtelmeibe. Vigyük el magunkkal vásárolni, válogassunk együtt szép, vitamindús, friss zöldségeket, gyümölcsöket, és készítsük el ezekből együtt az ebédet, vacsorát. 

Óvakodjunk továbbá a zugevéstől, túlzásba vitt nassolástól, mert a gyerek azt látja, hogy a szülő éjfél után még kioson a hűtőhöz a maradék tortáért, akkor joggal fogja azt hinni, hogy ezt ő is megteheti. A testmozgást is könnyebb úgy elvárni a gyerektől, ha olyan családban nő fel, ahol a szülők is sportolnak. Nem kell a kenuválogatott élharcosának lenned, bőven elegendő, ha heti 3-4 alkalommal elmész futni, vagy leveszed a száradó ruhát a szobabicikliről, és felmászol rá tekerni.

Ezen kívül fontos, hogy korlátozzuk a képernyő előtt töltött időt, és szervezzünk minél több kültéri programot. Az időjárás függvényében lehet ez akár játszóterezés, kirándulás, séta, görkorizás, bármi, ami átmozgatja az izmokat, és ami közben a kicsi jó levegőn van (ahelyett, hogy a fotelben fekve bámulná a telefont, a számítógépet vagy a tabletet).

Fontos, hogy ügyelj rá, hogy mit és mikor eszik. A „nincs időm főzni” nagyon rossz kifogás, ugyanis ha a gyermek rendszeresen feldolgozott élelmiszereket, gyorsételt és cukros üdítőket fogyaszt, az hamar meg fog látszani rajta, és ami ennél is rosszabb; komoly veszélybe sodorja az egészségét!

Ismerd meg a Gourmand Gyermekprogramokat!