Tiltás és vasszigor helyett

Veled is megesett már, hogy a nap végén azon kaptad magad, hogy egész nap hárpiaként viselkedtél, és mindenért rászóltál a gyerekedre? Persze minden bizonnyal jó okod volt ré, hiszen jelezned kellett, hogy ne dugja az ujját a konnektorba, ne másszon fel a konyhaszekrény tetejére, ne vegye el mástól a homokozólapátot… Azonban ilyenkor mégis előfordul, hogy a sok nem miatt gyötör a bűntudat, és valódi boszorkaként tekintesz magadra. Ebben a bejegyzésünkben összegyűjtöttünk néhány tippet, hogy hogyan reagálhatsz ilyen helyzetekben az állandó tiltás helyett.

Mondd meg neki, hogy mit csináljon helyette!

A tiltás önmagában nem elég, ha nem magyarázzuk meg, hogy amit tesz, az miért rossz vagy veszélyes. A „nem szabad” után tehát vegyük a fáradságot, és mondjuk el, hogy miért is nem szabad az adott dolgot csinálni, ezután pedig kínáljunk néhány alternatívát, hogy a kicsi számára biztosítsuk a választás szabadságát. Ne mássz fel a konyhaszekrényre, mert veszélyes! Ha leesel, megütöd magad. Inkább húzd fel a cipődet, és induljunk a játszótérre, ott mászókázhatsz, csúszdázhatsz, hintázhatsz!

Az unásig ismételt „nem” elveszíti a súlyát

Ha túl sokszor szajkózod a „nem” szót, és a gyerek nem hallgat rád, akkor nem szabad ráhagynod, hiszen egyszerűen komolytalanná válik az intelem, a gyerek pedig immunis lesz a tiltásra. Ne szórd a homokot! Ha nem fejezed be, azonnal hazamegyünk! Ha ez egyszer kicsúszott a szádon, és a gyerek tovább szórja a homokot, akkor kénytelen vagy hazavinni őt. Persze ennél jobb megoldás, ha fenyegetés helyett elmondod neki, hogy miért nem szabad szórni a homokot.

A tiltott gyümölcs-effektus

A tiltott gyümölcs bizony nem csak a felnőttek, hanem a gyerekek számára is édesebb! Mégpedig ha megtiltjuk, hogy húzza a kutya farkát, azt jobb úgy tenni, hogy semmi kecsegtető ne legyen ebben a tevékenységben. Ahelyett, hogy felszólítod, hogy ezt ne csinálja, inkább jelezd, hogy ez fáj Morzsinak, és ha folytatja, akkor bátran kérdezz rá, hogy miért akar neki fájdalmat okozni. Lábjegyzet: időnként nagyon meglepő válaszokat képesek adni a kicsik, amire érdemes odafigyelnünk!

Ismerd meg a Gourmand Gyermekprogramokat!