Gyermekkori barátságok

Miért fontosak a gyermekkori barátságok, ha olyan gyorsan elillannak, ha a legapróbbnak tűnő konfliktus is képes nekik véget vetni? Valóban fáj a gyermeknek egy-egy ilyen röpke barátság vége? Hogyan érdemes kezelni, ha a gyermekünk összeveszik a legjobb barátjával? Bele kell avatkozni, kell beszélnünk róla?

A gyermekkori barátság igenis fontos

Ezek a  kapcsolódások valóban nagyon törékenyek, illékonyak, és nem ritkán a pillanat vagy a praktikum szüli őket (például, hogy a gyerekek közel laknak egymáshoz, vagy hogy a szülők kedvelik egymás társaságát). És amilyen gyorsan el tudnak mélyülni (akár egyetlen közösen eltöltött délután is elegendő hozzá), pont olyan gyorsan ripityára is törnek. Mindennek ellenére nagyon fontos, hogy szülőként elismerjük és tiszteletben tartsuk a gyermekünk érzelmeit, kapcsolatait és a csalódásait is.

A kisgyermekkori barátság szocializációs szempontból elengedhetetlen, hiszen pozitívan hat a szociális készségek fejlődésére, növeli az empátiát, csökkenti a stresszt, valamint megtanít érzelmeik felismerésére és azok helyes kifejezésére. A gyermekek a kortársaik visszajelzéseinek tükrében határozzák meg saját helyüket a világban, így a barátságok nagyon fontosak az egészséges énkép, valamint az önértékelés kialakulása szempontjából. Ezek a barátságok (többek közt a hasonló érdeklődési kör miatt) elsősorban azonos nemű és korú gyermekeknél alakulnak is, de nem ritka a kisfiú-kislány közti őszinte barátság sem.

Ismerd el és vedd komolyan

Szülőként sosem szabad lekicsinyelnünk a gyermekek közti barátságot, és az esetleges konfliktusból, összeveszésekből eredő csalódottságot. Ne feledjük, a gyermek most ismerkedik a szociális kapcsolatok kialakításának módjával, és azok határaival. Ráadásul, ezek a viszályok kiváló alkalmat nyújtanak arra, hogy beszélgessünk a gyermekünkkel a konfliktus kezelésének lehetőségeiről, a bocsánatkérés és a megbocsátás jelentőségéről. Hagyjuk, hogy megnyíljon, legyünk empatikusak, és próbáljunk segíteni neki megoldani a problémáit. Sose vegyük félvállról ezeket a fájdalmakat, veszteségeket, hiszen felnőtt fejjel bármilyen aprónak, súlytalannak és feledhetőnek tűnnek is ezek a barátságok, a gyermek ezeken keresztül fedezi fel a saját – és mások lelkének mélységeit. A gyermekkori barátságok jelentik a felnőttkori barátságok, kötődések és kapcsolódások alapját.

Ismerd meg a Gourmand Gyermekprogramokat!