Mit kapjon a gyerek karácsonyra?

Két hónapja karácsonyi reklámoktól hangos a tévé, a rádió, Facebookon is karácsonyi hirdetések üldöznek, és minden plázába lépve hatalmas karácsonyfa, kihagyhatatlan akciók és ajánlatok fogadnak. Miközben az ember folyvást azon töri a fejét, hogy mivel lepje meg a gyermekét (vagy a barátai gyermekét) – talán éppen ezért olyan nehéz ellenállni, és tudatosan vásárolni. Jó, jó, de akkor mit vegyünk a kicsiknek karácsonyra? Mit ne vegyünk? Mi alapján döntsünk? Olvass tovább, ez a bejegyzés biztosan segít majd.

Örömszerzés

 

Először is, célszerű (amennyire lehet) kizárni a reklámokat. Nyilván nem egyes cégek jól képzett marketingesei fogják megmondani nekünk, hogy minek örül a csemeténk. Fókuszáljunk a gyermek vágyaira, kívánságaira. Mit szeretne, minek örülne igazán? Mi a kedvenc időtöltése, mi a hobbija, mi az, amiben el tud merülni? Ha végképp tanácstalanok vagyunk (esetleg ha ismerős gyermekéről van szó), akkor maradjunk inkább a készségfejlesztő-, illetve társasjátékoknál, esetleg mesekönyveknél –és bátran hagyjuk a szupermodern játékokat a boltok polcain. (Annál is inkább, hiszen, ha túl drága ajándékot vásárolunk, azzal akár a szülőket is zavarba hozhatjuk.)

Okos eszközök

 

Egy kutatás szerint azoknak a gyermekek, akik napi egy óránál többet töltenek a képernyő előtt, csökken a koncentrációs és szocializációs képessége, a kitartása és a kíváncsisága is. Persze tudjuk, hogy ma már az okoseszköz-használat hozzátartozik a mindennapokhoz, de meg kell tudnunk húzni a határt. Nem azt mondjuk, hogy ne hozzon a gyerkőcnek iPhone-t a Jézuska, ha nagyon vágyik rá, de előre fektessük le a szabályokat, hogy naponta mennyi időt tölthet majd a használatával. (Ha pedig magától eszébe se jutna ilyen vackot kérni, akkor véletlen se vásároljunk neki!)

Mennyi ajándékot vegyünk?

 

Attól, ha mindent összevásárolunk, és halmozni kezdjük az ajándékokat, az ünnep nem lesz csillogóbb és a gyermek sem lesz boldogabb. A kevesebb néha több- szokták mondani, és ez bizony a karácsonyi ajándékozásra is igaz. Ha túl sok minden van a fa alatt, az olyan hatást kelt, mintha ötletek hiányában próbálnánk kompenzálni. Legyen inkább csak pár dolog, de az olyan, aminek a gyermek igazán, szívből örül.

Vagy egyszerűen ajándékozz programot, élményt a csemeténk! Ajánljuk figyelmedbe például a januári Kiskukta tanfolyamunkat;)

Ismerd meg a Gourmand Gyermekprogramokat!