Ezeket ne fogyasszátok rendszeresen

Bármerre is indulunk a neten, gyakorlatilag mindenhol intelmekbe, figyelmeztetésekbe és korlátozásokba botlunk. Ne edd ezt, ne edd azt, ne csináld ezt, ne gondold azt… Pláne, ha elkövetjük azt a hibát, hogy csatlakozunk valamelyik „okos anyákat” tömörítő Facebook csoporthoz. Bár, azért be kell látnunk, hogy egyes javallatokat igenis érdemes szem előtt tartanunk. És – igaz, hogy szélsőségekbe sodródnunk nem érdemes – azért van ezek közt az intelmek közt olyan is, ami nem teljesen légből kapott. Ebben a bejegyzésben most három olyan élelmiszert gyűjtöttünk össze nektek, amit teljesen nem kell nélkülözni ugyan, de mindenképp érdemes minimálisra csökkenteni a fogyasztásukat – neked és a gyermekednek is. Lássuk, melyek ezek!

CUKOR

 

Nem öl, nem butít és nem dönt nyomorba, de a túlzott fogyasztása semmiképp sem ajánlott. Amellett, hogy az elhízás elsőszámú okaként tartjuk nyilván, számos egyéb egészségügyi problémát is okozhat (hangsúlyozzuk: nem egy  kocka csoki, egy gombóc fagyi vagy egy szelet torta, hanem a túlzott fogyasztás).

A cukor bánlajstromán tehát a plusz kilók mellett olyan tételek is szerepelnek, mint a 2-es típusú cukorbetegség kialakulása, a szívbetegség, illetve növekvő hajlam az Alzheimer-kór vagy a demencia kialakulására. Mindezek mellett magas vércukorszintet eredményez és növeli a magas vérnyomás kialakulásának esélyt is. A legfrissebb kutatások szerint ráadásul a magas fruktózbevitel csökkenti az agyműködést, a memóriát és tanulási nehézségeket is okozhat.

FINOMÍTOTT SZÉNHIDRÁTOK

 

Ezek negatív hatásai nem sokban térnek el a cukorétól. Magas glikémiás indexük arra utal, hogy gyorsan emészthetőek, azonban jelentősen megemelik az inzulinszintet. A magas glikémiás terhelés pedig szintén a memóriára van rossz hatással, és növeli a demencia kialakulásának esélyét.

ASZPARTÁM

 

Ne gondoljuk, hogy a cukrot nyugodt szívvel helyettesíthetjük bármilyen alternatív édesítőszerrel, ezek többsége ugyanis szintén nem támogatja egészségünk megőrzését. Az aszpartámot például viselkedési- és kognitív problémák kialakulásával lehet összefüggésbe hozni, illetve kémiai stresszorként hosszú távon ingerlékenységet, hangulatingadozást, szélsőséges esetekben pedig depressziót is okozhat.

Szeretnénk persze hangsúlyozni, hogy a fentiek nem alkalomszerű, hanem túlzott fogyasztásra értendőek!

Ismerd meg a Gourmand Gyermekprogramokat!