Milyen magas a gyermeked érzelmi intelligenciája?

Az érzelmi intelligenciát (rövidítése: EQ) sajnos mindenki hajlamos a dobogó második fogkára helyezni az IQ mögé, pedig legalább olyan fontos tulajdonságunk. A magas EQ-val rendelkező gyermekek és felnőttek alapvetően nyitottabbak, elégedettebbek, és nagyobb eséllyel vár rájuk egy boldogabb, teljes élet. Lássuk, hogy milyen jellemzői vannak egy magas EQ-val rendelkező gyermeknek, illetve, milyen jelekből következtethetsz arra, hogy a te gyermeked kiemelkedően magas érzelmi intelligenciával rendelkezik.

Az alábbiakban csokorba szedtük azokat a tulajdonságokat, amelyek a magas EQ-val rendelkező gyermekeket jellemzik:

  • Képes felismerni a saját és mások éréseit. Kitűnően olvas nonverbális jelekből (arckifejezés, mozdulatok, testtartás, stb.) Nem okoz számára problémát, hogy beszéljen ezekről, és ahelyett, hogy azt mondaná, hogy valami „rossz” vagy „jó”, pontosan leírja, hogy mi zajlik a lelkében (csalódott vagyok, megbántva érzem magam/ izgatott vagyok, lelkes vagyok…)
  • Másokkal szemben megértő és empatikus. Ahelyett, hogy önmagát helyezné a középpontba, igyekszik beleképzelni magát mások helyzetébe, és ahelyett, hogy mindent magára venne, kellő türelemmel bánik az emberekkel.
  • Tapintatos és segítőkész. A saját érdekei, céljai mellett mások motivációival is foglalkozik, illetve felismeri, ha valaki segítségre szorul, és ha van rá módja, akkor egyéni érdekek nélkül segít is.
  • Örömét leli a csapatmunkában, szívesen működik együtt a társaival egy közös cél megvalósítása érdekében (ez óvodás korban lehet akár a terem közös feldíszítése is).
  • Becsüli és értékeli, amije van, képes rá, hogy (a szó legnemesebb értelmében) hálás legyen. Nem érez irigységet, örül a társai sikereinek és örömének.

Vannak buktató a magas EQ-nak?

Igen, sajnos vannak, hiszen a magas érzelmi intelligenciával rendelkező emberek gyakran sodorják magukat olyan helyzetekbe vagy kapcsolatokba, amelyben kihasználják őket. Ha ugyanis valaki kimagaslóan empatikus vagy segítőkész, azzal rossz szándékú emberek könnyedén visszaélhetnek. Az egyoldalú, mérgező kapcsolatok alapja is lehet az egyik fél kiemelkedő EQ-ja, ezért nagyon fontos, hogy már gyermekkorban megtanuljuk meghúzni a határokat – ami a szülő felelőssége.

Ismerd meg a Gourmand Gyermekprogramokat!