Túlféltés - mi a gond vele?

Természetes és érthető, hogy szülőként még a széltől is óvnád a gyermeked, de amikor a gondoskodás túlféltésbe fordul, az sajnos súlyos negatív hatásokkal járhat a gyermek fejlődésére és önállóságára nézve. Ebben a blogbejegyzésben megvizsgáljuk, miért káros, ha egy szülő túlságosan óvja, félti és „őrzi” a gyermekét.

Korlátozott önállóság és felelősségvállalás

Túlféltés esetén a szülő általában minden helyzetben próbálja megvédeni gyermekét a külvilág negatív hatásaival szemben. Ezzel azonban sajnos hosszú távon megakadályozza, hogy a gyermek önállósága és felelősségvállalása a korának megfelelően fejlődjön (hiszen a fenti készségek kialakulásához igenis kellenek apróbb-nagyobb kudarcok vagy sikertelenségek).

Alacsony önértékelés és bizonytalanság

A túlféltés általában azt sugallja a gyermeknek, hogy a szülő nélkül nem képes megállni a saját lábán. Ez alacsony önértékelést és bizonytalanságot eredményezhet, mivel a gyermek nem érzi magát elég kompetensnek a kihívások leküzdésére anélkül, hogy a szülő a segítségére sietne.

Szociális képességek hiánya

A túlféltés gátolhatja a gyermek szociális készségeinek kialakulását is. Ha mindig a szülő védelme alatt él, a gyermek kevésbé lesz hajlandó kapcsolatokat kialakítani és nemigen tanulja meg, hogyan kell kezelnie a másokkal való konfliktusait. Ez hosszú távon komoly problémák kialakulásához vezethet a szociális készségek fejlődését illetően.

Anyafüggőség kialakulása

Az állandó túlféltés anyafüggőség kialakulásához vezethet, vagyis a gyermek hozzászokhat ahhoz, hogy a szülő mindent megtesz helyette, így felnőve önállótlanabb lesz és nehezebben fogja meghozni a saját életét érintő súlyosabb döntéseket is.

Konfliktusok a szülő-gyermek kapcsolatban

A túlzott oltalmazás konfliktusokhoz vezethet a szülő és a gyermek között. A gyermek idővel ellenállhat a szülő túlzott kontrolljának, ami (leginkább tinédzserkorban) komoly feszültségeket okozhat a szülő-gyermek kapcsolatban.

A szülői gondoskodásnak egyensúlyban kell lennie a gyermek önálló fejlődésének és önállóságának támogatásával. A túlféltés hosszú távon hátrányos lehet a gyermek számára, mivel megakadályozhatja őt abban, hogy a saját életét élje és megtapasztalja a saját autonómiáját. A szülőknek fontos az egyensúly megtalálása a támogatás és a szabadság biztosítása között, hogy gyermekeik egészséges és kiegyensúlyozott felnőttekké válhassanak.

Az űrlap teteje

 

Ismerd meg a Gourmand Gyermekprogramokat!